Tuesday 4 March 2014

Ucraina (rom)

Ucraina

Acum o lună la un dineu stăteam de vorbă cu un grup de oameni bine informați, printre care chiar și un fost director al Băncii Mondiale în Ucraina. Se discuta evoluția și viitorul probabil al Euromaidanului. Majoritatea previziunilor erau sumbre: o intervenție a forțelor de poliție  sau ale armatei ucrainiene care va înăbușii în sânge mișcarea pro-UE. 

Am spus atunci, reflectând și la experiența din România, mai recent din Cairo,  că armata nu va ucide concetățenii săi și se va retrage. Ianukovici va fi obligat să se încovoaie în fața presiunii populare. Însă tot atunci am spus ca Rusia nu își poate permite să lase singura bază navala prin care își poate proiecta puterea internațională la cheremul unor fani EU. Flota din nord poate fi blocata iarna de gheturi iar cea baltica la Skageraak și Kategaat. Rusia va invada Ucraina cu trupe și va acționa așa și pentru ca este încurajată de lipsa de reacție internațională la invazia Georgiei, un presupus candidat NATO. Versiunea mea a fost respinsă ca improbabilă. Imi pare rău că am avut dreptate și nu-mi place să fiu o Casandra…

Acum cred și sper că lucrurile se vor calma și dupa niște proteste diplomatice si sancțiuni pe termen scurt “de ochii soacrei” comunitatea internațională se va retrage. UE a spus de fapt ca nu va face nimic. Așa-zisele “targeted sanctions” sunt un rahat. Nu o să-i dai viză lui Putin?? Nici nu pot sa-și permită alte sancțiuni cînd au nevoie de combustibilul rusesc pentru a sprijini șovăielnica redresare economică și să-și încălzească sobele la iarnă. SUA, similar, va fii obligată să accepte situația în pofida zgomotelor. Partenerii din NATO nu vor să lupte, și nici ei de fapt…Putin însuși va sta calm atîta timp cât va avea controlul Crimeei pe care o va anexa, indiferent ce a spus ieri. Il va “obliga parlamentul federației ruse”…

Victima reală a acestor evenimente este noul guvern ucrainean. Se află în fața unei datorii scadente paralizante de 18 miliarde de dolari, în fruntea unei economii nerestructurate, energofagă și dependentă de combustibil rusesc și și-a pierdut singurul element de negociere cu rușii – Crimeea. Reacția armată este improbabilă și sortită unui eșec lamentabil. Armata ucraineană este probabil alcătuită și din fani UE dar și din rusofoni deci cu un moral și loialitate dubioasă în cel mai bun caz.  Ca să nu mai menționăm aici echipamentul și pregătirea. Așa că „emanației” Euromaidanului i se trage ( este f...ă) pe toate părțile și își va pierde credibilitatea în fața propriilor constituenți. Un stat în incapacitate, economia prăbușită, o parte critică a  teritoriului pierdută...în curând chiar fanii UE vor începe să se întrebe dacă costurile nu sunt prea ridicate. Radicalii din piață vor începe să strige în curând „Tradare!”.

 Chiar un sprijin substanțial din partea Occidentului, nu va venii fără un pachet FMI care va include obligatoriu măsuri de reformă structurale nepopulare pe termen scurt, după cum bine știm pe pielea noastră.

Costurile unei alternative la acest scenariu sunt prea oribilie pentru a fi contemplate când cea mai apropiată bază NATO de teatrul de operațiuni este la 180 km de București și de  familia mea. 




No comments:

Post a Comment