Friday 21 March 2014

Puterea malefica a gândului simplu

Puterea malefica a gândului simplu

In ultimul timp RAUL câștigă teren in fața Binelui, într-un mod alarmant. Să ne uităm un pic la evoluția politică, cum democrația (Binele) pierde terenul fragil pe care l-a câștigat prin primăvara arabă, prin întărirea dictatorilor (Raul) care mai ieri pareau niste fosile destiante lăzii de gunoi a istoriei…Turcia, modelul democratiei islamice  interzice azi un mijloc popular de comunicare, dictatori cinici mint o lume întreagă cu indiferență - vezi un Rajapaksha in Sri Lanka, un Putin in Rusia, un Assad in Siria. 

Acolo unde “piața” învinge, ca în Ukraina, mișcarea este furată de extremiști de dreapta și lovită crunt…Fundamentalismul Islamic, care pentru mine este unul din cele mai pure forme de manifestare a Raului nu poate fi stăpânit. Se întinde ca o molimă oriunde statul este slab, profită de cea mai mica tulburare socială să se infiltreze … Vezi Mali, Siria, Libia …Madrassele continuă sa producă în serie sinucigași recrutați dintre toți nenorociții sorții care sprijină pereții prin souk-uri, fără slujbe și fără alte perspective…Fundamentalismul nu este rezervat numai Islamului…Sa ne uitam numai la tea-party-ul republican, care se bazează pe gîndirea simplă a unor semi-analfabeți,  care vrea sa interzică avortul și asistența medicală generală sau de ce nu, la biserica ortodoxa româna care interzice slujbele pentru incinerare.  Tot forme ale Răului. Coruptia, altă formă hâdă a Răului continua și ea cu toate eforturile care se fac, alimentată și de o ipocrizie politică generalizată. Uită-te numai la Parlamantul Romaniei…

 Reflectam asupra acestor forme ale Răului…De ce? Ce le motivează?  Care este atributul comun? De ce Binele este atât de fragil si se prabușește atât de ușor deși se câștigă atât de greu?

Și am făcut atunci o constatare. Toate aceste forme ale Răului se bazează pe o gândire simplă uneori simplistă…Fundamentalismul islamic wahabist este o aplicare ad-literam a unor pasaje selecționate pentru maniera directă, simplă de exprimare…Nu ai ce sa gândești , ce să speculezi, să adaptezi - asta e legea dată de Profet, indiferent că este dreaptă sau strâmbă sau perimată…Uitînd pasajul din sura următoare, de o tulburătoare complexitate și poezie.

Dictatura și ea este apanajul gândirii simple- investesc puterea într-un om și gata…ce să ne complicăm cu aparat consultativ, decizional, participare etc. Eficient, simplu, comod. Uneori avem si rezultate, uită-te la Rwanda , nu-i așa? Sau la Rusia care-și adoră dictatorul tot în urma  unuei gândiri simple: Putin ne-a redat demintatea umflînd botul Georgiei și acum fasciștilor de ucrainieni si poponarilor de europeni, suntem o țară bogată și controlăm Europa cu Gazoductu’… Sau politicianul român care nu vede dincolo de cash-ul din șpagă sau din fondul UE. Nu vede promisiunea pentru toata țara, inclusiv pentru el, pentru mâine. Asta ar însemna o gândre complexă. El vrea azi, acum, similar cu toți micii dictatori africani  analfabeți care când vin la putere spun “este timpul meu să manânc acum”.   

Incă nu știu ce sa fac cu aceasta constatare…să mă feresc de “gândul simplu”? O să mă mai gândesc. Am zis sa-ți zic…


No comments:

Post a Comment