Tuesday 31 July 2018

"I am too old for this shit!" O poveste despre ascensiunea muntelui Kilimanjaro și a sufletelor


Totul a început cu doi ani în urmă, coborând Muntele Camerun, cu o durere ascuÈ›ita în genunchi, completata de o durere surda dar grea în glezna...”Acum urmează Kilimanjaro” zise Romulus...”Poate...acum sa mă vad jos într-o bucata”.

Trece un an și ceva... se apropie vârsta aia cu rezonanțe triste...60 de ani. Când oamenii se mai potolesc, unii se gândesc deja la pensionare, în spatele jocului de table cu o bere sau o cafea lângă ei, unii mai temerari se dedică pescuitului la crap...Adevărat că nu sunt în formă...Iar m-am lăsat târât de pofte pe panta alunecoasă a îngrășării, am ajuns iar la ....(nu vă spun că vă îngroziți)[1]. Genunchiul nu și-a revenit niciodată ca lumea după Mt. Camerun, glezna mă doare și dacă fac o plimbare de 30 de minute...Dar ce contează este undeva în mine, un drăcușor care nu m-a lăsat toată viața sa trăiesc aventura din canapea, așa cum îi șade bine omului secolului 21, trecut de o oarece vârstă...As face ceva să-mi dovedesc că nu am eșuat ca o balenă obeză în canapeaua senectuții...

Cam tot pe-atunci, prietenul Lori, care își ia în serios calitatea de părinte spiritual al meu È™i al fiicei mele mă trage de-o parte....”Dane, ai ajuns È™i tu la o vârstă, faci în curând 60 de ani...E bine că vrei sa te menÈ›ii în formă, să slăbeÈ™ti, dar e timpul sa încetezi cu chestiile astea ale tale... scufundări, de nebun prin junglă, ai un copil de crescut, a apărut un nepot...”Iar drăcuÈ™orul din mine rânjeÈ™te în timp de gura vorbeÈ™te...”Da...ai dreptate!”

Argumentele însă sunt valabile È™i ambiÈ›iile mele descresc È™i încerc să mă conving ca este cazul să cobor stacheta....Mai bine refac creasta FăgăraÈ™ului, de care mă leagă o groază de amintiri de tinereÈ›e...Ar fi aÈ™a...ca o reîntoarcere la 30 de ani când am cartat versantul nordic...DrăcuÈ™orul È™i îngeraÈ™ul din mine se privesc È™i în mod excepÈ›ional sunt de acord: “ Nu vrei o reîntoarcere la 30 de ani! Vrei să deschizi un capitol nou, nu să reciteÈ™ti un vechi foileton”.... AÈ™a că în ianuarie 2018:
Romulus, ce zici, Kilimanjaro prin iunie?” “ Ok, când în iunie?

Trebuie să slăbesc È™i să-mi întăresc genunchiul È™i glezna...ÃŽncep un regim (din nou!) È™i exerciÈ›ii pentru flexibilitate spate È™i genunchi È™i glezne (din nou!) È™i slăbesc ceva ( din nou!) ...parcă aÈ™ fi Forrest Gump,  nu? Dezastrul loveÈ™te în martie...Nu mai slăbesc de săptămâni bune...Intensific exerciÈ›iile conform unui video de pe Youtube! Ucigă-l toaca! Și brusc genunchii mei se supără! Durerea este ascuÈ›ita È™i permanentă! Aproape ca nu mai pot sa merg... Și fac ceea ce ar fi trebuit să fac de mult, îmi înving neîncrederea în doctori È™i mă duc la un medic sportiv, specialist în chirurgia genunchiului în Brasilia. Omul este ok! După analize È™i RMN am două opÈ›iuni: operaÈ›ie de menisc la genunchiul stâng urmată de recuperare sau fizioterapie È™i sala de forță.  OpÈ›iunea doi primeÈ™te toate voturile...Fizioterapeuta este super! Sarah Brando, muito obrigado! Re-învăț să merg cu picioarele paralele, nu ca raÈ›a, fac niÈ™te super branÈ›uri care îmi iau imediat, cu mâna, orice durere de gleznă, genunchii încep sa răspundă la comenzi, iar nutriÈ›ionistul la care mă trimite Sarah îmi dă sfaturi È™i un regim care sunt de bun simÈ›! Din fericire sunt într-o perioadă între contracte È™i mă pot concentra pe pregătire...cam două ore pe zi pregătire fizica sau fizioterapie...È™i rezultatele apar. Ajung la o greutate care face escalada la 6000 m posibilă, iar Sarah îmi dă aviz favorabil ca o sa pot sa urc, eventual cu un management al durerii pe care îl învăț...

Intre timp Romulus contractează o firmă specializată în ascensiuni pe Kilimanjaro - Joy Climbers. S-a dovedit o alegere foarte inspirată, au fost excelenÈ›i băieÈ›ii! Și mai recrutează un camarad de aventura, pe Norbert! Nu este alpinist, este un CEO de o firma de IT...Si condiÈ›ia fizica? “ Pai e cam tot aÈ™a cum te caracterizezi È™i tu, între medie È™i buna...” OK! Fii binevenit Norbert  printre cei cu un drăcuÈ™or în ei. Dintre noi, pare însă cel cu cele mai puÈ›ine bube de sănătate...

Mă fascinează sa aflu ce-i motivează pe tovarășii mei de drum să se bage la așa ceva, drăcușorii sau îngerașii?

Romulus Badea, 42 de ani, consultant fiscal: „AÈ™a înÈ›eleg să-mi trăiesc viaÈ›a...Vreau cel puÈ›in o data pe an, sa-mi ofer o provocare, un È›el. Cum a fost Mt. Camerun, apoi am făcut cel mai înalt vârf din Africa de Nord, Jebel Toubkal, mai rămăsese Kilimanjaro. Și mai am un motiv.  Să-i dau exemplu fiului meu cum se realizează un obiectiv dificil. Cum trebuie să-l planifici È™i să te È›ii de el! Cum trebuie sa avem tot timpul în viată o È›inta la care să ne raportam....Cum am văzut un citat în Sicilia “Marinarului nehotărât nici cel mai bun vânt nu-i ajută”. Cred că trebuie sa avem întotdeauna o È›inta È™i să o atingem! Și am vrut să- i arat È™i lui Călin asta....”

Hm...Da... mă gândesc ca și pe mine mă tine în forma tot voința de a-mi realiza obiectivul, visul...

Norbert Cserni, 48 de ani, CEO firma de IT: „Suntem quantum-ul experienÈ›elor noastre! Și mult timp nu am fost stăpânul timpului È™i acÈ›iunilor mele. Acum a venit timpul È™i se îndeplinesc condiÈ›iile în care pot să trăiesc nu numai pentru alÈ›ii sau pentru o firma sau un job, ci pot să trăiesc pentru mine, sa-mi trăiesc propriile experienÈ›e!”

Da...ÃŽmi place tare mult chestia cu „Suntem cuantumul experienÈ›elor noastre”...Si într-adevăr, punând cap la coada experienÈ›ele noastre, aÈ™a cum apar în discuÈ›iile dintre noi, la un ceai seara, , a fost întotdeauna fascinant...

Începe expediția, eu ajung primul în Arusha, Tanzania, baza de plecare pentru toate expedițiile din zona, fie foto safari-uri în faimoasele parcuri naționale (Serenghetti, Ngorongoro, etc) sau pentru excursiile montane pe Kilimanjaro sau Mehru. Profit și fac o vizită, într-o zi rece și ploioasă în parcul Arusha.

A doua zi seara ajung Romulus È™i Norbert, se face o È™edinÈ›a tehnică cu verificarea echipamentului È™i stabilim detaliile pentru plecare a doua zi. Sunt mai multe rute pentru a urca până la Uhuru Peak, vârful cel mai înalt al Kilimanjaro. Unii, mai sportivi È™i mai obiÈ™nuiÈ›i cu altitudini mari merg mai de-a dreptul, cu una, doua tabere È™i în trei zile, daca te È›in curelele poÈ›i sa termini o astfel de tură È™i să mai È™tergi un vârf de pe răboj. Noi preferam Lemosho route, o apropiere graduala , dinspre vestul masivului, traversând platoul Shira, un drum care oferă pe de o parte niÈ™te peisaje splendide, È™i pe de altă parte, oferă ocazia să ne aclimatizăm treptat, să ne antrenam un pic picioarele È™i suflul, care la 4000 – 4300 m deja simte influenÈ›a altitudinii.

13 iunie, prima zi...DimineaÈ›a ne înghesuim 16 într-un microbuz de 8 persoane plus, paradoxal, echipamente È™i provizii pentru o expediÈ›ie de o săptămâna....Africanii au dus arta înghesuielii la cel mai înalte performanÈ›e...Și È›ineÈ›i cont ca Bwana[2] nu erau înghesuiÈ›i.... AjunÈ™i la poarta    Londorossi, se fac formalitățile. Aici nu este ca la noi unde oricine intră pe poteca È™i gata...NU ! ExpediÈ›iile sunt bine organizate de firme specializate care își pot pierde imediat licenÈ›a daca nu respectă regulile draconice ale parcului: este obligatoriu un număr de porteri È™i de ghizi în funcÈ›ie de câți membrii are expediÈ›ia. Noi, cu 3 oameni, a trebuit sa luăm minim doi ghizi, un bucătar (excelent) È™i 13 porteri. Ne înregistram È™i noi È™i plătim o taxa scumpă rău  de intrare în Parcul National Kilimanjaro. Mârâim un pic, dar mai târziu, când am văzut excelenta organizare a camp-urilor, cu WC-uri curate, potecile bine întreÈ›inute, curățenia, etc...am înÈ›eles.  Ca sa nu mai vorbim că turismul reprezintă un pilon principal al economiei Tanzaniei.

Imaginile de la ceremonialul de cântărire a bagajelor È™i înregistrarea expediÈ›iilor mă duce cu mintea la pozele din cărÈ›ile lui Stanley È™i Livingstone, cărÈ›ile copilăriei mele, ale căror lungi caravane de porteri nu erau foarte diferite È™i care au trecut nu departe de unde ne aflăm... Aceasta asemănare mi-a revenit apoi de multe ori când vedeam lungile È™iruri de porteri pe poteca Lemosho, balansând pe cap È™i pe umeri bagaje neverosimil de mari...Uneori vedem porteri clătinând-se pe picioare de oboseală, cu un munte de bagaje pe umeri, dar cel mai adesea îi vedem trecând în viteza pe lângă noi, cu un „Jambo !” sau un amabil ,” Pole,  pole!”. Au calități fizice remarcabile!  Portarii au tradiÈ›iile lor, cântecele lor, etica lor profesionala...Iar noi am fost beneficiarii lor! Ghizii sunt o clasa peste...Ei fac o scoală speciala È™i sunt mai mult decât oameni care iÈ›i arata drumul. Ei sunt È™i managerii întregii expediÈ›ii, mentorii ghizilor aspiranÈ›i, etc.  Samuel, ghidul nostru È™ef este un tip subÈ›ire, numai vână, calm È™i un fin psiholog. Știe care sunt momentele grele, È™tie cum să ne încurajeze, cum să ne dea sfaturi fără să pară jignitor. Un tip remarcabil, È™i ne-a făcut plăcere sa-l recompensam dincolo de negocierea iniÈ›iala.

Prima zi de marÈ™ se încheie rapid, după doua ore de mers de munte, cu paÈ™i mici È™i rari care te lasă să-È›i revii fizic, inima să intre într-un ritm suportabil care te È›ine ore în È™ir...Eu fac pauze scurte o data la o oră...Peisajul este fascinant, o pădure tropicală frumoasă, mai rară decât de obicei, mai luminoasă...Feeric uneori. AjunÈ™i la tabără, descoperim ca porterii au ajuns cu mult înaintea noastră, cortul bucătărie/sufragerie este ridicat È™i ne aÈ™teaptă un ceai cu gustări în aÈ™teptarea cinei, corturile noastre sunt ridicate È™i putem să ne spălam cu apă caldă în ligheane aduse special de Ali:  Hot water for washy washy ready Dan!”  Mă simt chiar ca în safari-urile de odinioară, din „Zăpezile de pe Kilimanjaro” când „boy-ul” aduce whisky-ul cu soda la pat...In cazul nostru ne mulÈ›umim cu tradiÈ›ionala afinată adusă de Romulus, făcută de prietenul Dan Gingolia din Frasin, Suceava cu mâinile lui, È™i care ne-a mângâiat gâtlejul È™i sufletul È™i în Camerun, È™i aici.

Daca ziua a fost minunata, noaptea însă este un coÈ™mar...Frigul nu mă lasă să dorm, sacul nu se închide dacă am pulover-ul pe mine, fără pulovăr mi-e foarte frig, picioarele îmi îngheață. Sunt sub 2 grade C în cort iar sacul meu de dormit, pe care scrie ca este de -10 grade este o minciună dureroasă È™i pe deasupra este È™i prea îngust pentru umerii mei. Salteaua este prea subÈ›ire È™i È™oldurile mele neobiÈ™nuite cu tare se învineÈ›esc...Iar din cortul de alături, Norbert, care are o capacitate să doarmă de invidiat, sforăie pe un ton egal È™i regulat, taman bun să te È›ină treaz...Cred ca adorm epuizat È™i înfrigurat pe la 4 dimineaÈ›a ca să ne sculam la 6.00. Cafeaua fierbinte este adusa de Ali la „pat” È™i mă ajută să-mi revin...Romulus, care indiferent de condiÈ›ii are o energie È™i o rezistență remarcabilă este deja pe picioare È™i mă asigura ca arat freÈ™ È™i plin de viată ! (poza)

Următoarele cinci zile sunt minunate, de neuitat È™i îndemn orice iubitor de munte să le facă. Mergem din tabără în tabără de la Big Tree Camp la Shira Camp, de la Shira la Barranco, apoi la Karanga, de la Karanga la Barafu –tabăra de bază, de unde se lansează ascensiunile la vârf.
 Sunt etape mai scurte de patru ore sau mai lungi de până la 10 ore. VegetaÈ›ia de pădure tropicala ne părăseÈ™te pe la 3,200 m È™i de-a lungul platoului Shiraz, intrăm în aÈ™a-zisa vegetaÈ›ie moorland, cu arbuÈ™ti similari cu o tuja, cu tufiÈ™uri de plante suculente, cu cactuÈ™i imenÈ™i, care pe la 4,000m dispar încet È™i intrăm în deÈ™ertul alpin, unde rareori mai vezi câteva fire de iarbă...De pe la 3,000 m începem să simÈ›im efectele altitudinii. Este mai frig, odată cu apusul soarelui pulovărul È™i canadiana sunt musai. Orice efort, inclusiv urcatul abrupt se face cu respiraÈ›ii adânci, ca să nu zic cu gâfâieli...Luam Diamon, câte o jumate de pastilă, să ne ajute, iar seara È™i dimineaÈ›a ne luam pulsul È™i cantitatea de oxigen în sânge. Sub o anumita limita nu mai ai voie sa urci. Nimeni din noi nu are probleme deocamdată.

Ne adaptam È™i la viaÈ›a de tabără...ÃŽnvăț să mă strecor ca un yoghin în sacul de dormit È™i să-l închid, cu bidonul de apă transformat în buiotă la picioare, să scot o mână È™i să trag peste mine canadiana È™i aÈ™a  reuÈ™esc să dorm câteva ore pe noapte...Odată ajunÈ™i la tabără, intrăm într-o rutină. Mai întâi oblojesc glezne È™i genunchi, ai mei È™i ai colegilor. Daca am timp, îmi scriu jurnalul cu evenimentele È™i gândurile zilei, apoi la pijama/trening în cortul bucătărie/sufragerie unde Romulus ne dă raÈ›ia de afinată, bem ceai, mâncăm delicioasele combinaÈ›ii ale bucătarului nostru, apoi vizita medicală È™i briefing-ul pentru a doua zi È™i discuÈ›ii interminabile pe toate subiectele din lume: experienÈ›e anterioare, familia, slujba È™i evident, ca doar suntem romani, politică!!

Drumul are momente epice...urcuÈ™ul la Lava Tower, un neck de andezite care străbate rocile de fundament È™i se înalță câteva sute de metrii...Este o prima urcare la peste 4,300 metrii È™i pentru noi un record de altitudine, apoi, ziua următoare, Baranco Camp. Imediat după ce plecam din camp, începe o escalada pe Baranco Wall, un versant foarte abrupt pe care se blochează mulÈ›i novici. Ii depășim rapid È™i continuăm escalada...depășiÈ›i la rândul nostru de porterii care tratează cu indiferență pasaje dificile È™i urcă cleanÈ›urile ca niÈ™te capre negre...Si după o succesiune de urcuÈ™uri È™i coborâșuri abrupte, care ne pun la încercare încheieturile ajungem la câmp-ul Karanga care ne oferă  o splendida imagine a vârfului Mehru (4,500m), un alt vulcan care răzbate din plafonul de nori care este pe la 3,000m. 

Urmează un drum scurt, de patru ore până la tabără de bază, Barafu, la 4,500m. Ideea este să ne odihnim cât de mult putem, la noapte plecăm să atacăm vârful. Dormităm în cort, cu excepția lui Norbert, care chiar doarme. Ne sculăm și luăm masa de seara pe la 7.00 și facem ultimul briefing. Ne hotărâm să plecam pe la 11.00, astfel sa prindem răsăritul exact la Uhuru Peak, la 5.30, daca mergem bine. Până atunci, spre surprinderea mea, chiar dorm.

La 10.30 scularea È™i echiparea. Toate hainele È™i echipamentele sunt înÈ™irate la îndemâna în cort: lenjerie de corp curata È™i călduroasa, pulovăr fleece, canadiană căptuÈ™ită, pantalonii de ski, căciula pass-montagne, mânuÈ™i, lanterna de cap È™i ochelari de soare, beÈ›e È™i bocanci... O cafea, apoi ne strângem È™i ne spunem rugăciunea: Ii spunem muntelui că îl respectam, că  vom urma regulile lui, nu îl vom pângări cu fapta sau cu gândul, È™i-l rugăm să ne facă uÈ™oară ascensiunea, să ne lase să-l cucerim, să ne bucurăm de el. Amin È™i la drum. „Pole, Pole!” Conduce Samuel, cu paÈ™ii mici È™i regulaÈ›i, urmat de Norbert. Urmez eu È™i Romulus È™i coloana se încheie cu Arli, al doilea ghid È™i cu Ibrahim, un porter deosebit de atletic. ÃŽntunericul este spart doar de miile de stele È™i de lămpile noastre. Luna este doar o anemica felioară în descreÈ™tere. Aici, la 4,500 frigul este încă È›inut deoparte de hainele groase. Mergem într-o liniÈ™te care apasă. Samuel simte apăsarea asta È™tie că o simÈ›im toÈ›i. Este apăsarea anticipaÈ›iei È™i a emoÈ›iei. A fricii de necunoscut, de neputință. Știm că urmează o perioadă grea, că foarte mulÈ›i renunță È™i se întorc mai ales între orele 2.00 È™i 5.00 am când frigul, oboseala È™i lipsa de oxigen sapă voinÈ›a. Din timp în timp, Samuel sparge liniÈ™tea È™i strigă „Kazinzuri, kazinzuri” iar Norbert răspunde fidel de fiecare dată ”Pole, Pole!”.  Trecem de un camp mai la altitudine, Kosovo...O altă expediÈ›ie se pregăteÈ™te să plece, ne vor urma imediat.

Continuăm să pășim, încet È™i regulat. ÃŽncet, încet, universul se restrânge la petecul de lumina al lămpii de cap, în care sunt picioarele celui din față È™i poteca, urmele...nu mai aud È™i nu mai simt nimic, înregistrez fără surpriză că am trecut de la piatră la zăpadă...È™i apoi, în universul meu limitat apare frigul. Mâinile îmi îngheață. Vântul îngheÈ›at trage de mine, îmi intră în ochi, îmi arde obrajii È™i nasul, îmi intră în plămâni cu forță È™i cu gheață cu fiecare respiraÈ›ie sacadată È™i adâncă. Degetele încep să mă doară de frig. Le bat, le miÈ™c...zadarnic. MănuÈ™ile de ski împrumutate de la Romulus se dovedesc neprietenoase. ÃŽmi iau beÈ›ele cu care mă ajut la urcat È™i le pun subsuoară È™i-mi bag mâinile în buzunare...ca pe bulevard. Revenirea la căldură este dureroasă. Romulus din spate mă întreabă dacă mi-e frig la mâini. Nu È™tiu de unde mobilizez o urmă de sarcasm si îi răspund ca nu, aÈ™a îmi place mie să merg, ca pe bulevard!...DistracÈ›ia cu mâinile m-a făcut să uit timpul È™i locul aÈ™a ca mă surprinde când îl aud pe Samuel anunțând o pauza. Mă aÈ™ez greu lângă Norbert. Arată destul de obosit, cu o privire care nu este a lui... Ii întind bidonul dar nu vrea, are un început de rău de înălÈ›ime dar continuă cu o voință remarcabilă. Apa are ace de gheață...Romulus face glume...omul ăsta pare că nu simte nici o greutate, mă frustrează. ÃŽncă o gura de apă È™i re-pornim, pole pole. Universul se restrânge iarăși la următorul pas, apoi la următorul, în zăpadă, în piatră. Romulus mi-aduce aminte ca am în buzunar pachete de încălzit mana. Nu pot să le deschid, mi le deschide el. Le bag în mânușă dar degetele continua sa fie dureros de îngheÈ›ate È™i din timp în timp le mai bag în buzunar...a venit ora fatidică, 2.00 am,  trecem de ea...Un pas, încă un pas. Aerul rece intra ca împins de foale în sufletul meu. ÃŽmi vine sa tuÈ™esc dar mi-e frica. Dacă tuÈ™esc mă sufoc. ÃŽmi trag pass montagn-ul pe față să-mi feresc obrajii È™i nasul de vântul îngheÈ›at. ÃŽl ridic însă că mă împiedică să respir. Mai bine sa-mi ardă puÈ›in faÈ›a dar să pot să respir. ÃŽmi vine în minte refrenul auzit prin vreun film: „ I am too old for this shit[1]! ÃŽl alung imediat dar nu vrea să plece. Când se încăpățânează recurg la arma mea secretă: Mă gândesc la Doina, soÈ›ia mea, È™i la fetele mele, la cei dragi. „Too old for this shit” mă lasă în pace. Dar mă simt obosit. Și atunci, când realizez că sunt obosit, vine È™i salvarea! Stela Point guys, Kazimzuri!  Am ajuns pe creastă. De aici, legenda spune ca drumul este uÈ™or, o bagatelă...matematica spune că nu e chiar aÈ™a, mai sunt peste 300m altitudine. Oricum, nu la o pantă aÈ™a de puternica ca până acum...Se vede că sunt obosit, când mă aÈ™ez mă răstorn pe spate È™i nu mai am putere să mă ridic singur, mă ridica Romulus, care apoi stă pavăză contra vântului È™i ne deschide heat-pad-uri pentru mânuÈ™i.  Ne odihnim cam zece minute, iau un baton de proteine È™i o pastilă de glucoza.  Ne ajung È™i alte echipe, prietenii mei brazilieni cu care mi-am exersat cunoÈ™tinÈ›ele...Dar nu mai avem suflu sa bârfim! Ne adăpostim toÈ›i de vânt sub o stâncă... Samuel ne dă semnal de plecare. Mi-am revenit, pornim. Drumul nu mai este aÈ™a greu, adevărat. Dar se întâmplă ceva în mine. Niciodată nu privesc înainte, în sus spre vârf. Am învățat de mult că nu trebuie să te uiÈ›i cât mai ai de urcat... te descurajează. Trebuie doar să urci È™tiind că la un moment dat vei avea plăcuta surpriză să vezi că ai ajuns...Acum nu mă mai pot stăpânii, privire îmi fuge înainte...încă nu a apărut soarele, este încă întuneric, abia se ghicesc formele înzăpezite, giulgiul crestei, în întunericul nopÈ›ii...È™i acesta se ridică în sus...prea în sus! Brusc mintea mi-e invadata de gândul că Gata! M-am săturat! Nu mai vreau! I am too old for this shit! Mă lupt cu gândul ăsta, o reinvoc pe Doina, dar paÈ™ii mei îi simt mai È™ovăielnici, parcă nu mai am vigoare. RaÈ›iunea din mine îmi spune ca totul este în minte, că de fapt pot, ca totul este psihic!! Si atunci,  Samuel, telepatul, ne citeÈ™te È™i începe să cânte! Se vede vârful, la câteva sute de metrii, È™i începe cântecul de bucurie ca am ajuns|! Și cântecul lui mă trezeÈ™te, îmi dă impulsul de care aveam nevoie! Ibrahim È™i Arli preiau refrenul! Energia ne revine! Incredibil în aerul ăla rarefiat, îl vad pe Romulus, alergând pe lingă mine...Chestie curat suprarealista! Dar chiar aÈ™a e...Ultimii paÈ™i îi face în fugă. Tot atunci, punctual, vine răsăritul...O geană de lumină ca o linie de foc, sub un plafon de nori...ÃŽncă câțiva paÈ™i până la vârf, orice ezitare a fost uitată, ajungem la vârf pe lumina!!

EmoÈ›ia mă îneacă! ÃŽncerc sa imprim pe telefon câteva cuvinte pentru Doina, să-i mulÈ›umesc pentru ajutor,  dar emoÈ›ia mă îneacă, nu pot sa vorbesc. Nici nu am cuvinte. Sunt două feluri de bucurii acum pe Uhuru Peak...E una manifestă! Ne îmbrățiÈ™am, ne pozăm, ne spunem felicitări care le uitam imediat, facem poze ca la nuntă...Doar noi, cei trei „trail brothers”, apoi noi cu naÈ™ii, adică ghizii apoi fiecare din noi cu ce vrea sa transmită acasă, apoi...Și mai este o bucurie, una tainică, una ascunsă È™i discretă, care nu face gălăgie...care îți aduce lacrimile până acolo, aproape, lângă obraz...poate È™i un zâmbet timid, ascuns în spatele râsului zgomotos...e de undeva din suflet, alături de aerul îngheÈ›at dar e aÈ™a de fierbinte ...

AÈ™a a fost....aÈ™ putea să continui. Cum a fost lunga coborâre ...Cum au fost interminabilele discuÈ›ii între noi despre ce-am simÈ›it È™i ce-am făcut, o adevărata „Livadă cu viÈ™ini” versiunea tanzaniană. Nu are rost. Am coborât, ne-am despărÈ›it, ne-am văzut de viață. O altă viață. Pentru că suntem alÈ›i oameni. Aia de  dinainte au dispărut pe la cota  5.900.












[1] Sunt prea bătrân pentru căcaturi din astea!


[1] Hai să vă spun totuși: în ianuarie aveam 117kg, la plecare în munte aveam cam 100Kg. Nu am reusit sa ajung sub 100 așa cum voiam.
[2] Bwana – Domnul – termen de respect pentru albi. Dar cel mai ades suntem „Mzungu” – un termen peiorativ pentru albi, ceva gen „nebunul”.

No comments:

Post a Comment