Wednesday 18 November 2015

Despre terorism, trecut si viitor - O lume complicata!

Trăiesc în Camerun. Și sunt furios pe ultimele atacuri ale  ISIS. Eram la Beirut, luam masa cu colegii mei cînd am primit mesaje de avertizare să nu ne deplasăm, să stam cuminți din cauza atentatelor. Vedeam la televizor oroarea bombelor care au ucis civili inocenți a căror vină era că locuiau într-un cartier de musulmani shia. A doua zi Paris, un oraș pe care îl iubesc și unde am petrecut o săptămînă anul asta, am reconectat…Intr-un fel chestiile astea au facut ca evenimentele astea să le iau aproape personal.

Oricât sunt de supărat, încerc să înțeleg motivarea acestor monștrii și ce sustinere au ei. Sunt un grup limitat de nebuni solitari? Sunt materializarea unui clivaj social, a unei uri si furii contra altor religii, altor moduri de viață? Infruntăm o schismă sau doar o aberatie trecătoare? Care ne este viitorul? Am nevoie de răspunsuri dar articolele mai mult sau mai putin melodramatice din ziare și bloguri nu mă satisfac .

Si încep sa întreb lumea de pe aici. Oameni de pe strada . Sa vad ce cred camerunezii.

Prima chestie este ca se bucură de ce s-a’ntîmplat la Paris . Să vadă și ei cum e! Voi francezii ne-ați omorât pe capete, ne-ați exploatat, acum sunteți iar aroganți  și ne controlați economia și politica! Ați primit ce meritați!

Imi spun că Franța ajuta guvernanți corupți să se mențină la putere, care servesc Camerunul la platou unei Franțe care este lacomă și arogantă în timp ce oamenii sunt din ce în ce mai săraci. Mai arata către companiile monopoliste franceze care oferă servicii de proastă calitate, arată cum managerii  regiilor de stat, toate în pierdere, care exportă resursele naturale și produsele agricole sunt toate aproape conduse de manageri francezi…și oamenii sunt frustrați. Bombele astea le-au mai compensat din frustrări.

Sunt destul de șocat să văd atâta ură și îi întreb cum pot să fie așa și pe de altă parte toți și-ar da și-o mână doar să ajungă în Franța ca refugiat. Ei bine, ei nu văd nici o contradicție în asta. Vor să fie acolo ca să trăiască mai bine, dar asta nu înseamnă că trebuie să iubească locul. E Ok să sugem totul până-l secăm…ne datorează.

Dar cum se poate reconcilia această atitudine cu ce se întâmplă aici cu Bokoharam, care ucide atâta lume  în Nordul țării. Ar trebui să fie împotriva Bokoharam și a tuturor extremiștilor islamici! Ei bine, răspunsul este și mai surprinzător. 

In opinia lor Bokoharam este despre politica internă a Camerunului.  Tristul adevăr este că în Sud, unde sunt marile orașe și conducerea țării  oamenilor nu le pasă de “gunoaiele din Nord” (expresia este mai grosolana).  Ei nu au auzit de califatul global și ce înseamnă Sharia în versiune Wahabi  și această lipsă de informare îi face să coboare situația la nivelul lor de referință și de înțelegere.  Imi arată că odată ce a fost schimbat șeful Armatei nu au mai fost atacuri mari ale Bokoharam și ei interpretează asta ca rezultatul unei negocieri cu teroriștii, nu o îmbunătățire a sistemelor de apărare.

Și încep să înțeleg că avem o problemă mult mai adîncă. Sunt sigur că  țara Camerun nu este un caz singular. Toata Africa centrală și de vest francofonă  este în aceiași situație. La mai bine de 50 de ani de la independență acestor țări, zalele lanțurilor dintre colonii și metropolă continuă să zăngăne, controlând în mare parte politicul și economia. Mai înțeleg că există multă ură. Care este alimentată și de lăcomia corporatistă, și de considerentele geopolitice și în mare masură de sfînta corupție și incompetență voită care sunt acceptate cu calm de comunitatea internațională.

Lipsa de viziune,  de educație și informație crează literalmente monștrii iar drumul care ni se așterne în față va fi lung și greu.

No comments:

Post a Comment