Tuesday, 25 March 2014

Aroganța superiorității morale = corupție morală: Etiopia și HRW


In general vreau să țin departe scrierile mele “beletrisitce” de ceea ce fac profesional pe unde merg. Intr-un fel,  nu se potrivesc. Dar de data asta o sa fac o excepție pentru că nu mi se pare drept și mă manâncă.

Etiopia nu este o democrație…Ar vrea ei să creada lumea asta, dar liberatea de exprimare este îngrădită, iar ONG-urile au multe restricții din care una este legată de finanțare. ONG-urile care se angajează în activitati de advocacy (sa zicem pledoarie, lobby, etc)  nu au voie sa aibă mai mult de 10% din fonduri din afara țării.  Acum, Ministrul Minelor și Geologiei din țara asta ar vrea ca Etiopia să  devină țară candidată la un standard de tranparență în industria extractivă care se numește  Extractive Industry Transparency Innitiative - EITI. Asta înseamnă ca firmele miniere, petroliere declară și publică ce platesc statului și statul declară ce a primit de la companii.   Cele doua seturi de date se reconciliază de un auditor independent, se publică și se diseminează raportul iar societatea civilă locală asigură că există o dezbatere publică pe marginea raportului.

Din ce în ce mai multe țări vor sa participe la acest standard , mai ales acolo unde au existat probleme. In Nigeria așa s-au recuperat miliarde de dolari…beneficiile au crescut in  Zambia de doua ori, etc. etc. România încă nu vrea, când am propus asta ANRM-ului s-a lăsat liniștea.

Revenons a nos moutons, adica la Etiopia, care săraca nu a fost primită în 2009  și acum încerca iarăși, dupa ce patru ani și-a facut lecțiile și a aplicat standardul pe pielea ei. Motivul invocat atunci  de Human Rights Watch (HRW) si de alte ONG internationale, care au un loc in Board-ul EITI a fost că că legea ONG-urilor “nu lasă suficient spațiu ONG-urilor să-și facă activitatea legată de dezbaterea publica”.   Dacă vorbești cu ONG-urile implicate, ele zic ca nu au avut probleme deosebite. Nu au fost împiedicate în patru ani să-și facă treaba, nu le-a pus nimeni pumnul în gură…dar sigur ca niște bănișori nu ar fi răi…Au trimis și o scrisoare Board-ului în acest sens. Vorbesc cu ei, sunt oameni care vor să-și vadă țara pe un drum normal, se știe că industria extractivă va lua avânt datorită  explorărilor și prospecțiunilor din ultimii ani care au conturat rezerve, și toți vor să vadă resursele folosite judicios, să nu se cadă în “resource curse” – blestemul resurselor: corupție, deturnare de fonduri, economie monoindustrială, șomaj, inflație, etc.

Citind comunicatul recent al  HRW care se opune candidaturii Etiopiei este transparent faptul ca aceștia au problemele lor cu Etiopia și vor să folosească candidatura la EITI pentru acele scopuri,  care nu au nici o legatură cu industria extractivă, cu corectitudinea impozitării, cu managementul financiar public, etc… Un caz clasic de “the tail wagging the dog” . Sa se ducă încolo transparența impozitelor și redevențelor daca pot sa-i fac pe etiopienii aștia sa se simtă prost sau să pot eu să-mi finanțez activitatile mele în Etiopia…căci punând cap la cap interventiile astea cam asta pare că este până la urma motivația HRW…Și stai și te intrebi…Oare cât de arogantă poate fi o astfel de organizație? Chiar nu contează “lex loculi”?  Apoi văd că au facut lobby la ambasadorul SUA care cere ca Boardul EITI să nu voteze dacă Etiopia nu va abroga legea respectiva pentru toate ONG-urile care indica ca ar vrea sa participe în EITI…adica oricine…

Sa fie clar, nu cred ca este bine ca într-o țară saracă să nu poți să primești bani pentru activitati de democratizare, de drepturile omului, etc…aș fi un ipocrit pentru că și eu am fost beneficiarul a unor astfel de programe… Dar de aici să ajungi să înmormântezi un alt program , util țării și care are efecte dovedite în ameliorarea sărăciei, doar ca să poți tu să țipi mai tare la guvern…hai, parcă e cam tare…

Am fost implicat un pic în argumentarea poziției și am lucrat cu partea Etiopiană să-și facă un plan de lucru și de comunicare acceptabil Board-ului și m-am bucurat când Etiopia  a fost până la urmă acceptată ca țară candidata. Reactia HRW : “With this decision, EITI has thrown its principles to the wind and damaged its reputation as a leading good governance group" In alte cuvinte, EITI  și-a încălcat principiile și legile proprii și deci nu mai trebuie susținut de guvernele democratice și de organizațiile bilaterale…Stii ce?

Cred că aceste organizații și oamenii care le compun trec printr-un proces care îi corupe moral…Sună ciudat dar așa e. Sunt atît de convinși de justețea și de moralitatea poziției lor încît nu mai văd, pardon, nu mai vor să vadă alte părți ale situației. EI AU DREPTATE SI NU SE MAI DISCUTĂ… In momentul în care își asumă dreptatea absolută și au convingerea absolută, însăși puterea acestei convingeri absolute îi corupe… pentru că adevărul rareori este absolut, iar justețea unei poziții depinde de o multitudine de variabile. De aceea avem judecători și jurii…
 



No comments:

Post a Comment